top of page
NORPPASheetTRP1Correct1.png

NORPPATORPPA 
Norppatie 14 A

01480 VANTAA
norppatorppa@somahoiva.fi

044 2421042

Yksikön vastaava
SARI TARVAINEN
041 3183425

sari.tarvainen@somahoiva.fi


 

Norppatorpan ryhmäkoti tarjoaa kokonaisvaltaisia asumis- ja kuntoutuspalveluita alle 18-vuotialle kehitysvammaisille lapsille ja nuorille. Norppatorpan ryhmäkoti sijaistee Vantaalla, Korson kaupunginosassa. Ryhmäkodissa on kuusi asiakaspaikkaa. Norppatorpan perustehtävänä on tarjota lapsille turvallinen, tasapainoinen ja kodinomainen kasvuympäristö, joka mahdollistaa lapsen yksilöllisen kasvun ja kehityksen. Työskentely Norppatorpassa on asiakaslähtöistä, yksilöllistä ja lapsen osallisuutta tukevaa. 

Norppatorppa tekee kiinteää yhteistyötä perheen kanssa. Lapselle laaditaan vuosittain ohjaussuunnitelma, jossa huomioidaan lapsen kokonaistilanteen kannalta tärkeimmät toiminnot. Tässä suunnitelmassa huomioidaan myös vanhempien toiveet liittyen lapsen kasvun ja kehityksen tukemiseen. Suunnitelmaa tarkastellaan kolmen kuukauden välein ja tarvittaessa tehdään muutoksia. Lisäksi jokaiselle lapselle tehdään itsemääräämisoikeus suunnitelma, jonka tarkoituksena on tukea lapsen itsenäistä suoriutumista sekä itsemääräämisoikeutta. Suunnitelmaan kirjataan myös rajoitustoimenpiteet, joita lapsella on käytössä, esimerkiksi valvottu liikkuminen sekä sängynlaitojen käyttö vuoteessa ollessa. 

Norppatorppa näyttää ulkoisesti kodilta ja siellä tehdään kotiin kuuluvia arkisia asioita. Lasta kuntoutetaan yksilöllisesti ja palveluita räätälöiden oman näköisen elämän muodostumiseen. Hoito-, kuntoutus- ja kasvatustyössä huomioidaan kunkin lapsen erityinen tuen tarve. Hoito- ja kasvatustyön tukena on moniammatillista tiimi ja tarvittaessa erityisosaajia. Tavoitteena on mahdollistaa lapselle hyvä lapsuus ja kasvun tuki omannäköiseen elämään. 

Arki Norppatorpassa rytmittyy pitkälti ruokailujen tahtiin. Tietenkään ruokaa ei syödä, jos juuri silloin ei ole nälkä, aina voi jättää päivällisen välistä ja ottaa väli-iltapalan ennen varsinaista iltapalaa ja jos iltapala ei maistu voi ottaa pienen yö purtavan. Arkena syödään aamupala ja hoidetaan aamutoimet ennen kouluun lähtöä. Koulun jälkeen lepäillään, kukin omalla tavallaan, ja syödään välipalaa. Pelit, muovailut ja maalailut ennen päivällistä, jokaisen lapsen toiveiden mukaista toimintaa. Päivällisen jälkeen sulatellaan ruokaa hetki, sitten ulkoillaan tai mennään saunomaan, ehkä hetki tv:tä tai musiikin kuuntelua. Iltapalan jälkeen rauhoitutaan ohjaajan kainalossa tai tv:n ääressä ja mennään nukkumaan, iltasatu luetaan tietenkin, jos lapsi sitä toivoo.

 

Viikonloppuna nukutaan pitkään, paitsi jos ei nukuta, niin voi katsella padia tai tv:tä tai auttaa ohjaajaa aamupalan valmistuksessa. Aamupala ja aamupesut, ja mielekkään tekemisen pariin yksin tai yhdessä ohjaajan kanssa, ehkäpä kaverikin tulee mukaan. Ulkoilua ennen lounasta. Lounaan jälkeen on hyvä ottaa päiväunet tai vaan oleskella vaikka äänikirjaa kuunnellen. Sitten voi vaikka vähän juoksennella, kikatella, itkeskellä tai naureskella tai ottaa lisää omaa aikaa. Välipala ja ehkä uudelleen ulos, varsinkin jos aurinko paistaa. Päivällisen jälkeen makoillaan ja oleskellaan, leikitään tai lauletaan. Jos itkettää, itketään. Jos naurattaa, nauretaan. Jos kaipaa rauhaa, sitä järjestetään. Mielekäs, omannäköinen ja turvallinen arki on joka lapsen oikeus ja se ohjaa kaikkea toimintaa Norppatorpassa. Iltapalaksi syödään sitä mistä tykätään ja juhliin osallistutaan, jos huvittaa. Saatetaanpa järjestää juhlat ihan ilman syytäkin.

SOMAlogobackpieceBlue1.png
bottom of page